Kan man få SU-lån når man står i RKI?

Hvis du står registreret i RKI eller har anden negativ kreditinformation, kan det være svært at få adgang til banklån og finansiering. Men hvad gælder egentlig for SU-lån? Kan man få SU-lån, når man står i RKI? Svaret er overraskende positivt – og i denne artikel forklarer vi hvorfor. Vi gennemgår reglerne, dine rettigheder og giver dig praktiske tips til, hvordan du bedst udnytter SU-lånet som studerende med dårlig kredit.

Hvad er RKI?

RKI (Ribers Kredit Information) er Danmarks største register over personer med misligholdt gæld. Hvis du bliver registreret i RKI, betyder det, at du har undladt at betale din gæld, og det har konsekvenser for din kreditvurdering. Det kan gøre det næsten umuligt at optage banklån, få abonnementer eller indgå aftaler om finansiering.

Hvad er SU-lån?

SU-lån er et statsligt tilbud, der supplerer den almindelige SU (Statens Uddannelsesstøtte). Du kan optage SU-lån hver måned, mens du er aktivt studerende. Beløbet skal senere betales tilbage, men det sker under favorable vilkår med lav rente og lang afdragsperiode. Læs mere om hvor meget du kan få i SU-lån.

Kan man få SU-lån, hvis man er i RKI?

Ja, du kan godt få SU-lån, selv hvis du står i RKI. Det skyldes, at SU-lån ikke er baseret på kreditvurdering, og Udbetaling Danmark laver ikke opslag i RKI-registret. Det er staten, der garanterer lånet, og derfor er det tilgængeligt for alle, der opfylder de generelle betingelser for SU.

Dette gør SU-lån til en enestående mulighed for studerende, der ellers ville blive afvist i det private lånemarked.

Hvad er betingelserne for at få SU-lån?

  • Du skal være berettiget til SU
  • Du skal være studieaktiv
  • Du skal have bopæl i Danmark
  • Du skal være under 60 år

Ingen af disse krav omfatter en kreditvurdering eller opslag i RKI.

Fordele ved SU-lån frem for privatlån

  • Lav rente (4 % under studiet)
  • Ingen krav om kreditvurdering
  • Mulighed for ekstra tillæg ved børn
  • Lang tilbagebetalingsperiode (op til 15 år)
  • Statsgaranteret og sikret via Udbetaling Danmark

Vil du vide mere? Læs vores guide om renten på SU-lån.

Hvornår skal man betale SU-lån tilbage?

Som hovedregel begynder tilbagebetaling 1. januar det andet år efter, du har afsluttet din uddannelse. Det betyder, at du har god tid til at finde arbejde og planlægge din økonomi. Læs vores guide om tilbagebetaling af SU-lån.

Hvad hvis jeg allerede har meget gæld?

Hvis du i forvejen har en stor privat gæld, er det vigtigt at bruge SU-lånet ansvarligt. Brug det kun til nødvendige udgifter relateret til studie og hverdag, og undgå forbrug. Lav et budget og sørg for, at du ikke går yderligere i minus. SU-lånet kan være din chance for at komme videre med din uddannelse og forbedre dine fremtidige jobmuligheder.

Tips til studerende i RKI

  • Hold styr på dine udgifter med en budgetskabelon
  • Undgå dyre forbrugslån
  • Søg evt. om boligstøtte og andre ydelser
  • Tal med en studievejleder eller økonomisk rådgiver

Eksempel: SU-lån med RKI-registrering

Anne er 24 år og under uddannelse. Hun blev registreret i RKI for to år siden pga. ubetalte regninger. Alligevel er hun berettiget til SU og har valgt at supplere med SU-lån på 3.625 kr. om måneden. Pengene bruger hun på husleje og studiebøger. Når hun afslutter uddannelsen i 2026, har hun indtil januar 2028 til at starte tilbagebetalingen.

Ja, du kan godt få SU-lån, selv hvis du står i RKI. Det er en af de få lånetyper i Danmark, som ikke tager hensyn til din kreditstatus. Derfor er det en uvurderlig mulighed for studerende med økonomiske vanskeligheder, som stadig vil tage en uddannelse. Læs også vores andre artikler om renter, satser og tilbagebetaling, så du er godt forberedt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *